Kan ondergrondse energiewinning de regio helpen zelfvoorzienend te worden op vlak van energie en warmte? Hoe ziet zo’n zelfvoorzienend, duurzaam energielandschap er dan uit en wat zijn de eerste stappen die genomen moeten worden?

 


atelier diepe geothermie.jpg

 

Context    

Diepe geothermie is een techniek waarbij aardwarmte onttrokken wordt aan watervoerende lagen dieper dan 500 m. De duurzame energiebron kan in Centraal-Limburg een belangrijke rol spelen voor het realiseren van een Vlaamse energietransitie.

Aard    

Ontwerpend onderzoek

Doel    

Het doel van het atelier is om de verbanden tussen ondergrondse energiewinning en bovengrondse ruimtelijke gevolgen te onderzoeken. Maar daar blijft het niet bij: het atelier onderzoekt tevens hoe het nieuwe boven- en ondergrondse energielandschap een katalysator kan zijn binnen een ruimere transitie naar een meer duurzame en kwalitatieve leefomgeving, waarbij verschillende ruimtelijke en maatschappelijke winsten gekoppeld kunnen worden. Het kolenspoor wordt nader bekeken als een van de case studies, deze deels verlaten infrastructuur biedt de mogelijk zich in de toekomst te ontwikkelen als regionale warmtesnelweg waar diverse energiebronnen op kunnen aanpakken. 

Initiatiefnemer             

Team Vlaams Bouwmeester, Ruimte Vlaanderen, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)

Auteur                                  

51n4e

Datum                                                    

2015

 

Publicaties

publicatie diepe geothermie