Voor het atelier in Genk onderzoeken Plusoffice architects, DELVA Landscape Architects en Social Spaces het potentieel van het kolenspoor als onderdeel van de rasterstad Genk. Er wordt op heel wat fronten reeds nagedacht over de toekomst van deze infrastructuurlijn, op diverse schaalniveaus, vanuit verschillende sectoren en met heel uiteenlopende partners.  

 


toetsinglabo genk.jpg

 

Context     

De toetsingslabo's vonden plaats als onderdeel van het traject van de Internationale Architectuurbiënnale van Rotterdam (IABR). Twee ateliers, in Houthalen-Helchteren en in Genk, gebruiken het Kolenspoor als experimenteerruimte voor de ontwikkeling van toekomstscenario’s en kleinschalige ruimtelijke interventies. Deze komen tot stand in wisselwerking met lokale actoren en lopende onderzoeksprojecten. De ateliers onderzoeken op interactieve manier de energie- en materialentransitie als vliegwiel voor de next economy en nieuwe vormen van verstedelijking langs het Kolenspoor.

Aard     

Tijdens vijf toetsingslabo’s ging het onderzoeksteam samen met locals en experten op zoek naar toekomstperspectieven voor Genk. 

Doel     

Het doel is om in de regio een draagvlak te creëren en nieuwe concepten aan te reiken voor de transitie naar een koolstofarme samenleving en een nieuw energielandschap. Welke rol kan het kolenspoor als as vertolken in verhalen die draaien rond voedsel, natuur, energie en transport.  Het ‘mulitiproductief kolenspoor’ verzamelt de verschillende ideeën en onderzoekt hoe ze elkaar versterken of hoe ze elkaar net in de weg staan.

Initiatiefnemer                               

Stad Genk

Auteur                                  

Plusoffice architects, Delva Landscape Architects, Social Spaces (UHasselt)

Partners

Stedenbeleid, Ruimte Vlaanderen, lokale actoren

Datum                                                     

2016

 

Publicaties

publicatie genk