Het spectaculair vijverlandschap ‘De Wijers’ verbinden met een uitzonderlijke kiem van moderne Vlaamse fietscultuur waarbij groei- en attractiepolen gelinkt worden door het fietsroutenetwerk en samen opgetild worden tot een ‘belevingsroute’ binnen één groot ‘Park Limburg’.

 


pilootproject bolderberg bike valley

 

Context   

De getuigenheuvel Bolderberg te Heusden-Zolder is een populaire attractie voor recreanten en fungeert als toegangspoort tot De Wijers, een bijzonder waardevol en spectaculair vijverlandschap dat vandaag nog onvoldoende toegankelijk en beleefbaar is. Als fietsknooppunt verbindt Bolderberg de Wijers met het noordelijk gelegen Bosland en het oostelijk gelegen Nationaal Park Hoge Kempen.

Doel

Dit pilootproject heeft als doel te komen tot een gemeenschappelijke toekomstvisie op Bolderberg en op de manier waarop  deze site een aantal attracties in de omgeving beter met elkaar kan verbinden.

De missing links tussen de Wijers, Bosland en het Nationaal Park Hoge Kempen moeten verdwijnen. Het fietsroutenetwerk kan deze gebieden samenbrengen tot één groot belevingsdomein (‘park Limburg’), waarbinnen fietscultuur en waardevol landschap versmelten tot één unieke landschapsbeleving.

Het project wil inspiratie bieden voor lopende en toekomstige projecten zoals het ruimtelijk uitvoeringsplan in opmaak voor wandelpark Bovy, de inplanting van het nieuw bezoekerscentrum van de Wijers en de onthaalinfrastructuur en de velodroom van het circuit van Zolder.

Aard   

Interactief ontwerpend onderzoek, subsidieaanvraag Strategisch Hefboomproject Toerisme Vlaanderen

Initiatiefnemer   

Gemeente Heusden-Zolder en Ruimte Vlaanderen

Auteur

Bureau Bas Smets, T.OP Limburg team

Partners   

Gemeente Heusden-Zolder, Toerisme Limburg, Provincie Limburg, Circuit Zolder, Flanders' Bike Valley, Vlaamse Landmaatschappij