Subsidiëring als strategisch project zorgt voor structurele projectcoördinatie voor het Kolenspoortracé. 

 


strategisch project lijn

 

Context

De Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege en het departement Ruimte Vlaanderen organiseerden op 20 november 2014 een Startconferentie Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV). De conferentie gaf het startschot voor een gebiedswerking in het kader van het BRV. Het Kolenspoor was één van tien werkgroepen om de visie, strategieën en concepten uit het Groenboek BRV van onderuit te testen. De aanvraag van een strategisch project Kolenspoor was één van de 5 quick-wins die door de werkgroep werd geselecteerd.

Het kolenspoor doorkruist een groot gebied van Midden-Limburg en rijgt verschillende sites aan elkaar gaande van wonen, werken tot recreatie. De meest dynamische sites zijn de vroegere mijnzetels waar grote reconversieplannen invulling hebben gekregen.  Een afstemming of samenwerkingsstructuur tussen de mijngemeentes aan het kolenspoor is er nooit geweest. Dit heeft tot gevolg dat iedereen zijn invulling aan het ‘eigen’ stukje kolenspoor en omgeving geeft. Indien we het kolenspoor in de toekomst terug willen laten functioneren als een ruggengraat en de potenties van het kolenspoor optimaal willen verkennen is een samenwerking en afstemming noodzakelijk.  De vraag naar samenwerking en hierbij ook de vraag naar en aanbeveling om sectoroverschrijdend te werken is in de werkgroep verschillende keren aan bod gekomen. Een strategisch project werd als een passend instrument gezien om alle partners rond tafel te krijgen en sectoroverschrijdend te werken.

Doel   

Het strategisch project Kolenspoor zorgt voor samenwerking en afstemming van de talrijke actoren zodat realisatiegerichte trajecten afgelegd kunnen worden binnen één geïntegreerd ontwikkelingsperspectief . De coördinator van het strategisch project Kolenspoor werkt aan een gemeenschappelijk verhaal en een overkoepelende communicatie.

Aard   

Een permanente overleg- en coördinatiestructuur onder leiding van een coördinator, aangesteld voor drie jaar dankzij subsidies van de Vlaamse overheid (Ruimte Vlaanderen).

Initiatiefnemer   

Provincie Limburg en stad Genk

Partners 

gemeenten Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, As, Maasmechelen

Duur   

2016-2019

 

Animatiefilm Kolenspoor
 

Video Strategisch Project Kolenspoor

Publicaties

publicatie brv